Dreumes- en Peutertijd Dreumes- en Peutertijd

Dreumes- en Peutertijd

Lees ook op
lala

lala

18-06-2016 om 21:24

7de keer opnamen zoontje van 3 jaar benauwdheid en zuurstof te kort

Hallo lieve ouders.

Mijn zoontje van 3jaar is deze week voor de 7de keer opgenomen in het ziekenhuis ivm benauwdheid. Ze vermoeden astma en hooikoorts ( zit bij papa in de familie)

Na weer 3 dagen vernevelen ( ventolin) en kuur prednison & 2 dagen aan zuurstof mochten wij weer naar huis.

Helaas doen ze in het ziekenhuis geen verdere onderzoeken over wat het precies kan zijn.
Ik vind dit moeilijk omdat mijn zoontje sterk reageert op de ventolin en op het 'onderhoud' pompje wat hij dagelijks moest nemen van de arts om weer een 'aanval' te voorkomen, helaas ging dit afgelopen week fout en kreeg hij alsnog weer last van flinke benauwdheid en te kort aan zuurstof.
Ook tijdens de opnamen en het gebruik van de ventolin en prednison maakt mijn zoontje helemaal van slag, hij word heel druk wat normaal is, maar ook lichtelijk agressief. Dit is voor ons maar ook voor hem zeer vervelend.

Mijn vraag is nu of het klopt dat er echt geen onderzoek kan gedaan worden naar astma en hooikoorts bij kinderen onder de 4 jaar, dit heb ik me namelijk laten vertellen door de kinderarts in het ziekenhuis waar hij dus al 7x is opgenomen,

Ik maak mij toch wel flink zorgen omdat hij dagelijks die 'rommel' moet binnen krijgen maar het niks tegen houd,
ik ben er sterk over na aan het denken voor een second opinion in een ander ziekenhuis .

Zijn er ouders hier waarvan een kindje ook astma heeft of hooikoorts, of ook vaker deze opnames hebben gehad met hun kindjes?

Groetjes bezorgen mama

daisy

daisy

18-06-2016 om 22:35

wat naar

Wat naar en vervelend als je zoontje elke keer weer zo benauwd wordt.

Over testen bij kinderen onder de vier heb ik geen verstand maar een second opinion aanvragen kan wel. Vraag aan je kinderarts om een verwijzing naar een andere kinderarts voor die second opinion. Als hij niet wil meewerken, kjn je hiervoor naar je huisarts.
Zoek wel goed uit naar welke kinderarts met als aandachtsgebied astma en hooikoorts je zou willen. Dit kan via zorgkaart.nl of bij verschillende ziekenhuizen op de website kijken welke kinderarts voor jouw kind mogelijk de beste specialisatie heeft.

En artsen zijn net mensen. Sommige artsen kunnen maar erg moeilimk/niet toegeven dat ze het niet meer weten. Met mijn kind ben ik, keuze kind, nu regelmatig te vinden in een ziekenhuis in een andere stad. Kjnd hoefde arts met groot ego niet meer en helaas is de benodigde specialisatie niet overal aanwezig. Kind wordt serieus genomen en de kinderarts durft ook te zeggen dat hij iets niet weet maar bij de gespecialiseerde zal navragen. Eigenlijk maakt dat laatste ook dat wij vertrouwen in hem hebben.

Beterschap voor je zoontje.

huisarts

Kinderen van 3 jaar gebruiken nog een grote toeter om de medicatie in te ademen. Het kan helpen om je de techniek beter eigen te maken om te voorkomen dat je zoon problemen krijgt. Laat je goed voorlichten, mogelijk door de huisarts zelf. De techniek doet er toe. Je kunt ook in overleg extra medicatie geven als je zoon te benauwd is. Met deze inhaler.
Ook zou ik een doorverwijzing vragen naar een allergoloog. Dan kunnen allergieën, maar ook hooikoorts of huisstofmijtallergie, uitgezocht worden.
Maar nogmaals, goede dosering van de medicatie en een goede techniek doen er toe.

Testonzin

Mijn zoon werd al getest toen hij 2 maanden oud was. Het gaat om de combinatie van de klachten en de testuitslag. En dan is het een praktische zaak. Elimineren kan de zaak verlichten.
Ga na of er allergie, hooikoorts, asthma, in je familie of die van de vader zit. Dat ondersteunt het verhaal bij de huisarts om een verwijzing te vragen.

rommel

Ook als het onderzocht is en de reden van de benauwdheid is gevonden ben je gebonden aan die 'rommel'.
Mijn dochter gebruikt haar medicatie al vanaf 2,5 jaar oud. Het is niet anders. Je kunt het wat reguleren maar helemaal voorkomen kun je het nou eenmaal niet. Soms groeien ze er over heen, niet altijd.
Het is juist fijn dat er medicatie is om de benauwdheid te voorkomen.
je moet juist zien te voorkomen dat het erger wordt door medicatie tijdig te geven. Mijn dochter gebruikt het samen met anti histaminica tegen allergie en hooikoorts. Zo snel mogelijk de kop indrukken kan helpen.

Marie

Marie

18-06-2016 om 22:54

Longfonds

Kijk eens op de site van het Longfonds (Astmafonds).

https://www.longfonds.nl/astma/voor-ouders/mijn-kind-heeft-astma

Onze dochter (bijna 18) was ook astmatisch als peuter. Gelukkig hadden we destijds een kinderarts die ons goed geholpen heeft.
Die besloot bijvoorbeeld om de Flixotide (onderhoudsmiddel) flink op te hogen. Ze had die al van huisarts voorgeschreven gekregen. Onze dochter werd ook hyper van Ventolin en daarom kreeg ze wat anders, maar dat is later helaas uit de handel genomen.
Verder waren we heel alert op kou/tocht. Ging ze namelijk van hoesten.

Probeer er achter te komen wat de astma kan triggeren. Allergie, kou, hooikoorts, etc.

Sterkte in elk geval, niet leuk om je kind zo benauwd te zien.

Marjoleine64

Marjoleine64

19-06-2016 om 10:21

Meer testonzin

Onze zoon was net 1 jaar toen hij een heftige aanval had van pinda-allergie. De huisarts zei eerst dat dat helemaal niet kon, en dat ze het niet konden testen. Gelukkig heeft mijn man toen aangedrongen, en hij heeft het nagevraagd bij de kinderarts, en natuurlijk kon het wel. Ze kunnen idd bij zulke jonge kinderen nog heel weinig zien in bloedtesten, behalve als er al een duidelijk allergische reactie is opgetreden. Bloed afnemen voor de test was nog een avontuur op zich, daar waren 2 man voor nodig om netjes in zo'n dreumes worst-armpje te kunnen prikken. Sindsdien hebben wij een epi-pen in huis (en altijd bij ons).

lala

lala

19-06-2016 om 11:15

Bedankt.

hallo allemaal.
bedankt voor je fijne berichtjes en tips,

Annej ik begrijp dat de medicatie nodig is , heb ik ook geen problemen mee mits het werkt.
Maar had 2 maals daags pufje onderhouds medicatie, maar hun vonden dit niet meer nodig sinds 2 weken en overgestapt naar 1x daags,
het leek mij en artsen sterk dat hij daardoor alweer zo snel een aanval kreeg.

Alle andere bedankt voor de tips dat er wel gewoon getest kan worden, ik ga hier dan dinsdag bij de kinderarts ook op aandringen, astma en hooikoorts zit inderdaad bij mijn partner in de familie! Kans zit er groot in dat het ook gewoon astma en hooikoorts is, maar graag wil ik dit ook bevestigd hebben door testen.

Astma lijkt mij het gehele jaar door te hebben, maar mijn zoontje heeft deze aanvallen elk jaar weer in dezelfde maanden, nov-jan & mei-juli( deze zijn natuurlijk wel de echte hooikoorts maanden)

Groetjes ,

Makke

Makke

19-06-2016 om 11:52

nou

Nou die hooikoortsmaanden starten ongeveer in (bij mij) januari en gaan door tot en met oktober. In de tussenliggende 2 maanden pak ik dan weer elk verkoudsheidsvirus op.

Het testen is natuurlijk best even belastend voor een kind, maar de uitslag is ook geen definitieve. Zonder positieve uitslag kan je kind nog steeds allergisch zijn. Van de positieve uitslagen zullen er sommigen fake zijn. Je kunt die bevestiging die jij wilt zien dus eigenlijk niet krijgen.
Het lichaam ziet in de totale verwarring van het immuunsysteem vaak het onderscheid niet meer tussen lichaamsvreemde en lichaamseigen stoffen en zal van slag raken. Vaak kun je op 1 tot enkele vaste allergieen rekenen en ook die hoeven niet levenslang te zijn.
Het testen kan dus handig zijn, maar geeft echt niet altijd alle informatie die je hebben wilt en nodig hebt en daarom testen ze vaak niet onnodig bij kinderen. Roep je bv heel zijn leven dat hij niet tegen de hazelaar kan of niet tegen soja en blijkt dat nu net een fake of overgroeiende uitslag te zijn.

Makke

Makke

19-06-2016 om 11:54

november - januari zijn de griepmaanden, niet de hooikoortsmaanden.

valkuil

Die valkuil, het verandert ook wel weer eens, of verergert of vermindert, is alleen iets om in je achterhoofd mee te nemen. Maar je krijgt op een gegeven moment wel een idee bij het patroon.
Overigens wil dat toch niet zeggen dat de testuitslagen betwijfelbaar zijn. Bij ons zijn ze altijd juist zeer accuraat geweest.
Ik had hier zelfs een stommiteit. Zoon was met 2 maanden al positief getest op koemelkeiwitallergie. Maar omdat ik zelf wel een beetje kan verdragen, ondanks een koemelkeiwitallergie, wist ik niet dat het bij hele jonge kinderen zeer nauw komt en dat je elk spoortje moet verwijderen.
Ook uit bv en uit het dieet van een kind.
Pas toen hij 2,5 jaar oud was kwam ik daar achter door de koemelkeiwitallergie van dochter waarvan de CB arts meldde dat je dan bij deze kleintjes ook elk spoortje koemelkeiwit uit het dieet moet halen.
Voor hetzelfde geld denk je: nou zo hard is die uitslag niet, ik houd er al zo veel mogelijk rekening mee en toch zijn er nog klachten.
Kortom, het wekt de indruk dat je niet zo veel aan testen zou hebben en het tegendeel is waar.

Makke

Makke

19-06-2016 om 12:36

Je kunt je kind kwalijk

vacuumgeisoleerd houden. Koemelkeiwit kun je weglaten, bomen, pollen, grassen dat gaat niet lukken.

Bij mijn dochter kwamen er op 9 mnd leeftijd uit: koemelkeiwit, kippeneiwit(hoogste), soja, pinda, tarwe.
Alles gebannen, kind was minder prikkelbaar, maar nog steeds eczeem tot de gaten in haar huid vielen.
Dat heeft ze gehouden tot ze 13 was. Toen ging het eczeem weg en kwam de hooikoorts erbij. Na volwassenheid kwam het eczeem ook weer terug.
Hetzelfde verloop als ik had.
Tussentijds af en toe geprovoceerd. Maar kind kon prima met pinda, tarwe, soja af en toe een ijsje, vla, gebakken en gekookt ei. Geen verergering huidige eczeem, geen prikkelbaarheid niets.
En dat kan ze nog steeds. Ze kan alles eten zonder een enkele reactie.
En dat terwijl ik de BMR met haar in het ziekenhuis moest geven ivm kippeneiwit. Mocht ze aan de monitor ivm een evt anafylactische shock. Zit je daar voor niks angstig te zijn.
De test zegt dus echt niet alles. Het is eerder een indicatie dat er iets is en kan handig zijn. Behalve als er niets uitkomt zoals bij mij bij dochter 2, die verder wel alle symptomen had. Maar om een bevestiging te krijgen is het niet handig.

Herken dat wel

Blijkbaar komt er dan ook wat eigen interpretatie mogelijk bij.
Ik ben afgegaan op de theorie dat we vooral na de 2e wereldoorlog meer allergie zagen omdat er een explosie van stofjes ontstond in de chemische industrie en de voedselindustrie. Daar zijn we niet allemaal evolutionair op ingericht. De kunst is dan om het aantal stofjes zo veel mogelijk te beperken.
Kleding van katoen, azijn in het spoelwater en geen samengestelde geurstoffen en parfums, en verder het aanhouden van een hypo allergeen dieet met verse producten, geen pakjes. Hypo allergeen in de zin dat je stoffen die makkelijk allergie opwekken als aardbeien, kabeljauw, garnalen, koemelkeiwit, soja, en dergelijken strict te beperken. Met of zonder reactie.
Altijd het zelfde wasmiddel. En als er hier weer klachten ontstaan, koemelk is meestal de herkenbare trigger, of griep of verkoudheid aan de hand is, dat weer stricter in te perken.
Dat werkt hier wel, hoewel het vaak schipperen is, zoon wil meer variatie en scherpe kruiden, en dochter toch nog steeds meer neutrale voeding.
Dat compenseren we met sausjes uit fles of door zijn voedsel apart van meer verse peper en kruiden te voorzien.
En een basis van koemelkeiwitvrij, soms zelfs in brood, maar altijd in wajang en olie. Toen ze kleiner waren kookte ik ook met piment in plaats van peper. Of bestelde via de bakker brood zonder koemelkeiwit en zonder ei, wat ik in de vriezer bewaarde.
Soms heeft dochter nog wat eczeem aan haar ellebogen en knieen. Dan is het tijd om weer strict om te gaan met de koemelkeiwitbeperking.
Normaal kan ze wel een keer een ijsje aan of melk in brood, maar bij verschijnselen worden zaken weer ingeperkt. Zonder dat we voortdurend aan het testen zijn.

Tenzij

Tenzij je van de theorie bent dat we 'te schoon' zijn en er juist meer en vroeger geconfronteerd moet worden met stof en pinda's en dergelijken vanwege de theorie dat allergie en hooikoorts minder voorkomt op boerderijen.
Dat leeft bij mij niet zo.. Mijn grootmoeder was zwaar asthmatisch en leefde op een boerderij.
Het heeft mogelijk te maken met diverse typen van allergie waar we nog niet echt achter zijn, maar gebrek aan 'exposure' geloof ik dus niet in.
Ik denk juist dat er op het platteland mogelijk minder uitstoot is van andere stoffen die je in de stad er nog eens bij krijgt. Maar dat is allemaal theorie. Je zoekt daar je eigen weg in, wat voor jou werkt.

Benauwd

Tot mijn verrassing bleek dat ik toch nog steeds heftig reageer op garnalen, die ik ongemerkt had binnengekregen met oud en nieuw. Met benauwdheid.
Ook sliep ik een keer op tapijt op een zolder waar ik, waarschijnlijk vanwege huisstofmijt ook met zware benauwdheid op reageerde.
Ik heb geen asthma, maar heb wat antihistaminica genomen waarna het afnam.
In een tijd dat de hele zaak in de war was en ik overal op reageerde, werd ik ook benauwd van aardappelen waar ik ook zeer op gesteld was.
Die bleef ik dan wel nemen maar op vrijdagavond een keer zodat ik de hele week wel genoeg lucht had om trappen te lopen en de tram te halen.

Grijpt hem naar de keel

Ik herken wat je beschrijft.
Mijn zoon had dat ook.

Je moet je voorstellen dat je zoon in doodsangst is. De adem wordt hem letterlijk ontnomen.
Het grijpt hem letterlijk naar de keel.
Daar ga je je naar gedragen.

Het omgekeerde kwam bij mijn zoon ook voor op die leeftijd: een normale peuterboosheid (of andere spanning) escaleerde zomaar in een benauwdheid aanval. Hij deed het zich op die momenten zelf aan.

Mijn zoon is ontelbaar vaak opgenomen geweest.

Onderzoeken (hoe komt het, hoe noemen we het) zijn niet zo heel belangrijk. De behandeling blijft hetzelfde. Mijn zoon is met een jaar of 4 onderzocht op allergie, taaislijmziekte, en nog zo wat van die dingen. Hij bleek nergens specifiek allergisch voor. Zijn aanvallen werden wel astma-aanvallen genoemd.

Het is belangrijk dat je heel gedisciplineerd met de medicatie omgaat. Mijn zoon moet 4 x per dag verneveld worden. Elke 6 uur ging de wekker. Ook 's nachts.

Het is belangrijk dat je zelf rustig blijft als er behandeld moet worden. Leer hem de behandelingen zo rustig mogelijk ondergaan. Neem hem op schoot. Zing een liedje. Zet een filmpje op waar hij naar kan kijken.

Het probleem dat jij nu hebt heb ik, op dezelfde leeftijd, voorgelegd aan mijn huisarts en gevraagd of we niet ook op een andere manier aan de slag konden.
We zijn toe verwezen naar Cesar Ademtherapie.

De therapeute (zij was ook werkzaam bij Heideheuvel in Hilversum) had geen ervaring met het werken met zulke jonge kinderen. Maar het werkte echt geweldig. Niet alleen voor zoon maar ook voor mij. Ik leerde hoe ik hem beter kon helpen.

Google op Cesar Ademtherapie en kijk of je een therapeut kunt vinden die het met jou en je zoon wil proberen.

lala

lala

19-06-2016 om 20:40

Cesar ademtherapie,

Bedankt M Lavell,

ik zal eens een kijkje gaan nemen op google. en hopelijk een therapeut hier in de buurt ( zuid-Limburg )!

Makke , jij zei : november - januari zijn de griepmaanden, niet de hooikoortsmaanden

Maar ik had her over de maand mei - juli dat hier in de familie de meeste last hebben van de hooikoorts, en dat de aanvallen van de wintermaanden niets te maken hebben met de hooikoorts, griepmaanden heb je gelijk in, maar hij is niet altijd ziek als hij een aanval krijgt dus het heeft niks te maken met de griep,,
De aanvallen in de maand mei - juli verwijt ik wel aan de hooikoorts want die kans is vrij groot, nogmaals omdat de halve familie van papa ook flinke hooikoorts heeft, papa zit in die maanden ook met dikke rode ogen naast ons op de bank.
Maar er zal voor die kleintjes toch ook wel een of ander middel zijn voor tegen de hooikoorts,

geïsoleerd houden wil ik mijn zoontje zeer zeker niet, hij gaat gewoon naar de opvang en dan vriendjes spelen enzovoorts ,we hebben hier 20 konijnen & 9 kippen zitten, die zijn hier al vanaf zijn geboorte en daar heb ik hem nooit bij weggehouden. natuurlijk was mijn eerste gedachten bij de eerste aanvallen of het misschien een allergie was voor de dieren, maar dan zou hij er het hele jaar door last van hebben want hij is dagelijks bij de dieren.
Vorig jaar heeft hij ook een weekje last gehad van vreemde uitslag geen huisarts of kinderarts die mij kon vertellen waar het vandaan kwam, ook afgelopen week voor de opnamen had hij bultjes wat mij heel erg deden denken aan waterpokken, hij was ongeveer 5/6 weken geleden bij zijn neefje geweest die bijna van de waterpokken af was, dus was waterpokken konden het wel zijn, huisarts twijfelde eerst over muggenbulten, maar na het verhaal verteld te hebben van het bezoekje aan zijn neefje, trok ze toch de conclusie dat het waterpokken waren,
tijdens de opnamen hebben 4 kinderartsen naar de bultjes gekeken en geen 1 die kon zeggen of het nu de waterpokken waren, ze hadden grotendeels het vermoeden dat het geen waterpokken waren, maar ook geen 1 arts die mij kon vertellen wat het wel was :s...
ze zijn nu zo goed als weg je voelt nog een klein puntje soort korstjes.

Groetjes

Makke

Makke

19-06-2016 om 21:25

dat hoeft niet

"maar dan zou hij er het hele jaar door last van hebben want hij is dagelijks bij de dieren."

Dat hoeft niet. Ikzelf heb ook niet bij alle katten, konijnen last, niet altijd, niet altijd in dezelfde mate, soms mild, soms heel heftig en soms helemaal niet. Soms reageer ik al als ik naast iemand zit die een kat heeft, soms knuffel ik de kat en reageer ik niet. Dat is het lastige met allergie, je kunt er geen pijl op trekken.
Natuurlijk is er medicatie voor kinderen. Dat zijn bv halve/kwartdoseringen van de middelen die volwassenen ook krijgen (gaat soms naar gewicht, soms naar leeftijd). Daar kun je ook gewoon met je huisarts over praten.
Beter iets in huis hebben en weten wat je moet en kunt doen dan om verlegen zitten.
Ga er nu gewoon, ook zonder test, van uit dat hij allergisch is en richt daar je toekomst op in. Kijk bv eens of als jullie bv op zomervakantie zijn zonder konijn of kip, of hij niet reageert en bij thuiskomst redelijk snel een aanval of huiduitslag (oid) krijgt.

Geen waterpokken maar muggen

Zelfs die buitjes herken ik. Mijn zoon is wel vijf keer van het kdv en van school naar huis gestuurd vanwege de verdenking waterpokken. Maar dat kun je maar een keer krijgen, dus dat was het echt. Er was bovendien geen koorts. Dat is er met waterpokken echt wel.
Overdreven reactie op muggen is mijn eigen diagnose.
Geen dokter die het verder kon duiden.
Is ook niet zo heel belangrijk natuurlijk.

En nee, dat was er (net als die benauwdheid) niet altijd.
Was het maar waar dat dit soort kwalen zich met de regelmaat van de klok of via voorspelbare patronen voordeden. Maar dat is gewoon niet zo.

Ook

Hier ook een kind met sinds zijn 2e klachten. Een steeds wisselend beeld: benauwd, eczeem, onverklaarbare bultjes die we toch maar als allergie beschouwd hebben zonder te weten waarvoor. Eén keer een ontzettend zielige aanval op zijn 2e (nog voor astmadiagnose): zijn hele hals en nek werd knalrood en hij begon heel erg hard en langdurig te huilen en krabben. Geen idéé wat er aan de hand kon zijn, we dachten direct aan allergie maar hebben nooit kunnen achterhalen waarvoor. Achteraf had ik toen al graag verwezen willen worden. OP zijn 3e is "vermoedelijk astma" vastgesteld en is hij gestart met medicatie.
Uiteindelijk heeft zich dit alles ontwikkeld tot een nog steeds niet goed behandelde astma, hooikoorts en verscheidene allergieën. Met als dieptepunt een anafylactische reactie in 2014 waarvan ik me dood geschrokken ben. Sindsdien loopt hij met een epipen, maar we weten nog steeds niet waardoor die reactie indertijd veroorzaakt is.
Mijn zoon is nu 13 en zijn longfunctie blijft slecht ondanks medicatie die hij echt trouw (ik controleer dat) neemt. Probleem bij hem is dat hij een ontzettend sterk en wilskrachtig karakter heeft. Hij rapporteert dus amper klachten, doet gewoon mee met gym en trainingen, maar is al-tijd doodmoe. Mocht iemand nog tips hebben, graag. Ik ga in elk geval eens kijken naar die Cesar-therapie.

Lala: allergieën zijn inderdaad een enorm ingewikkeld probleemgebied. Soms krijgt mijn zoon jeuk van appels, soms niet. Soms hoor ik hem enorm niezen in de buurt van een kat, soms niet. Het is zaak ontzettend goed te kijken naar je kind. Ga, na een aanval, steeds na wat het zou _kunnen_ zijn. En vooral: vraag of je doorverwezen kunt worden naar een kinderallergoloog/kinderlongarts.

Voorkom de aanval

En de positieve kant: de laatste aanval van mijn zoon is 14 jaar geleden, toen was hij 14.
Nu is hij zelf dokter en sinds kort ook vader.

Allergische reacties worden steeds erger.
Voorkom de aanval.
Concentreer je niet op wat je niet weet of kan doen. Concentreer je op wat je wel weet en kan doen.

Wees zorgvuldig, precies en stipt met die medicatie.

Let op je zoon. Als je vermoedt dat hij een slecht dag heeft, pas de dag dan aan.

Sonja

Sonja

19-12-2018 om 23:31

@lala

Hoi , ik zie toevallig het verhaal van lala en wij zitten nu midden in diezelfde situatie,, en ben erg benieuwd hoe het nu gaat, het is al lang geleden maar wie niet waagt.... mvg sonja.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.