Babytijd Babytijd

Babytijd

Lees ook op
marjanne

marjanne

29-02-2012 om 19:19

Tips van zwitsal±1955

Onlangs kreeg ik een boekje dat in de jaren 50 werd uitgedeeld aan zwangere dames ( toen was je trouwens 'in positie' als je zwanger was)
Het is geweldig om te lezen........neem alleen al:
De eerste maanden kan het (kindje) steeds in de slaapkamer zijn, later, b.v. als het 4 maanden oud is, kan het 's middags wel eens een paar uur in de huiskamer vertoeven, dit is niet alleen voor de huisgenoten gezellig, maar ook voor het kind. Als we het steeds apart houden, kan - op den duur- zelfs het kind met een normaal verstand de indruk maken achterlijk te zijn

Een kopie van het boekje heb ik op mijn blog gezet
http://www.levedeverveling.blogspot.com/2012/02/zwitsal-boekje-1955.html
Even genieten.....wat heerlijk dat we nu in een andere tijd leven.....maar misschien was het toen wel simpeler

Naar laatste reactie
Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.
Limi

Limi

01-03-2012 om 09:51

Moet, moet, moet

Overal staat 'moet'! En waar het niet staat is de toon ook erg dwingend.

Oppassen het kindje niet te veel te willen leren! Want wat gebeurt er dan?

Zo gek nog niet.

tot 4a5 maanden heeft kind zes voedingen nodig...das mooi tegengif tegen de vier flessen per dag haast die veel moeders lijken te hebben.
Elke dag met je kind naar buiten...vind ik ook heel goed.
Niet meer dan een liter per dag...niets veranderd...
Koemelk is voor kalfjes...ook niet nieuw dus...

De omgang met kinderen en moeders was in die tijd heel anders, en dat lees je ook heel goed. Maar hou daarbij wel in je achterhoofd dat dit een tijd was waarin we net over de massale kindersterfte heen waren. Dee moeders waren de eerste generatie die goede overlevingskansen had!

Leuk dit soort boekjes,ik heb er heel wat verzameld, ik herkende dee ook. Ze geven zo'n mooi tijdsbeeld.

Limi

Limi

02-03-2012 om 11:25

Dirksmama

"tot 4a5 maanden heeft kind zes voedingen nodig...das mooi tegengif tegen de vier flessen per dag haast die veel moeders lijken te hebben."

Ja, het is beter dan 4 (en idd zag ik laatst nog gejubel op facebook voorbij komen 'hij zit al op 4 flessen!' waarbij ik me echt een alien voelde), maar het kijkt nog steeds niet naar het individu. Wij zaten bijvoorbeeld op minstens 10. Bij een zeer dwingend voorgeschreven 6x had er hier toch iemand honger geleden...

Ik vraag me af, was er dan niemand stiekem ongehoorzaam? Deed er niemand 7+ voedingen, ging er niemand niet na de 2e voeding naar buiten maar na de derde?

Schrijven al jouw boekjes trouwens hetzelfde voor of zat er toch wel variatie in?

Waarschijnlijk zouden ze ons ook wel raar vinden

Marjanne

Marjanne

03-03-2012 om 17:11

'Goede' oude tijd

Ik herinner me dat mijn moeder en mijn tante de kinderen lieten liggen (huilen) tot het tijd was om te voeden (jaren 60-70)
In mijn verplk opleiding eind jr 70 Gingen de kinderen ook om de 3 uur naar de moeders voor voeding, ook bij borstvoeding. Na de geboorte kreeg de baby geen voeding meer 3 maal glucose ( na 3-6-9 uur), daarna mochten ze aan de borst maar niet langer dan 3 ( of 1???) minuut, de volgende dag 5 minuten dan 7 en daarna langer. 's nachts honger?????? dan een fles glucose erin.Er waren wel veel goed dingen hoor in die tijd. Toen hoefde je niet te beginnen over prikkelreductie.
marjanne

Tijgeroog

Tijgeroog

04-03-2012 om 10:42

Marjanne

Weet je ook nog waarom die glucose, en waarom de bv zo langzaam opgebouwd moest worden?
Leuk om te lezen trouwens, alle drie de Ren komen uitgebreid aan bod. Ik zou het slecht doen in die tijd. Ik zie mezelf echt niet elke dag het wiegje naar buiten slepen om te luchten. (en waar laat je de baby in tussentijd? Op de verschoningsplek?)

marajanne

marajanne

04-03-2012 om 17:14

Tijgeroog

In mijn boek stond dat de baby eerst water moest om te kijken of of er gen oesofagus atresie was, dat de slokdarm wel goed aangelegd was en de voeding niet meteen in de longen komt
Maar achteraf gezien.............dat is trouwens wel een probleem als je kunstvoeding geeft want dat is een lichaamsvreemde stof en meteen in 'grote' hoeveelheid aangeboden. Wat druppeltjes moedermelk kan niet zo veel kwaad. Nu wordt die afwijking vaak al gesignaleerd met de echo (denk ik)
In die tijd lagen baby's ook alleen in een stoffen luier op een zeiltje in bed. Als ze eruit gehaald weden werden ze eerst verschoond er een plastik broek overheen gedaan en mijn moeder had ook nog een soort matje dat je op schoot legde zodat je jurk niet vuil werd ( mijn moedert droeg trouwens altijd een wit schort over har kleren toen wij baby's waren.
Weet dat we wel wollen broekjes hadden zoals tegenwoordig soms gebruikt wordt bij katoenenluisers. Maar mijn moeder impregneerde ze niet met lanoline....vlg mij waren ze alleen voor de warmte

Marjanne

Mooi document

Wat leuk om te lezen, kom haast nooit meer in babytijd. jammer anders had ik dit gemist. Vooral leuk die dingen waar je eerst om grinnikt, maar na enig nadenken toch wel aan door de tijd kan worden uitgelegd. ( bah ik ga al helemaal jaren50st typen)
Kinderen in de babykamer, even later wordt terecht gezegd dat er in die tijd in de woonkamer veel gerookt werd. Een kruik, behalve op hele warme zomerdagen. Hilarisch, maar toch aan de andere kant huizen waren toen veel minder goed geisoleerd.

Het is zeer verkeerd te denken dat de zuigeling zichzelf wel zal laten horen wanneer hij behoefte heeft aan voedsel enz. Yeah right.

Malihu

Malihu

12-03-2012 om 20:23

Stiekem ongehoorzaam

Mijn moeder vertelde mij dat mijn oma vroeger stiekem flesvoeding gaf! Dit werd ten strengste verboden door de zuster/kraamhulp. Mijn oma, die 8 kinderen heeft gekregen, had zeer gevoelige tepels, maar moest, tot bloedens toe borstvoeding blijven geven.

Mijn moeder wist dus nog dat i.i.g. bij de laatste baby's mijn oma stiekem flesjes tussendoor gaf!

Moederinstinct

Ik weet dat mijn moeder die regeltjes zogenaamd hanteerde. Het een zeggen en het andere doen. Toen ik kinderen kreeg probeerde ze weleens zo'n soort cb-advies te geven aan mij als 6 voedingen en tussendoor in hun bedje laten slapen. Alleen had ze daarnaast altijd verhalen verteld dat ze ons niet naar bed kon laten gaan en op schoot liet slapen tot ze weer honger hadden. En na een vreselijke ervaring in een kraamkliniek altijd verder thuis bevallen en vooral haar eigen koers gevaren. Beetje hypocriet wel eigenlijk, maar ja, wie laat nu haar eigen baby huilen of apart liggen als je aanvoelt dat het niet goed zit.
In die tijd werkte ik ook op de kraam en had veel bewondering voor de Turkse moeders die hun kinderen gewoon niet afstonden en die permanent op vraag gevoed werden.

Reageer op dit bericht

Dit forum topic is gesloten, er kan niet meer gereageerd worden.