Zo krijg je een heerlijk georganiseerd huis

5 juli 2024

Zo krijg je een heerlijk georganiseerd huis

Een opgeruimd huis is niet alleen rustgevend voor de geest, maar het is ook praktisch in het dagelijks leven. Wil je een cadeau zelf inpakken, kan je geen plakband vinden. Wil je een boodschappenlijstje schrijven, is er nergens een pen te vinden. Je kent het wel, de frustraties rondom spullen die altijd kwijt zijn. Wij hebben een paar manieren gevonden om je huis wat netter te krijgen, en er op een leuke manier orde in te creëren. Lees met ons mee.

Schoenen en kleding

Voor kledingliefhebbers is het minimaliseren van de kledingkast een grote taak. Bewaar alleen kledingstukken die je regelmatig draagt en die passen bij je huidige smaak en levensstijl. Maar neem afscheid van alles wat je al meer dan twee jaar niet hebt gedragen. Koop dozen op maat voor je schoenen en winterjassen die je niet draagt. Zo kan je deze netjes opbergen. Als je het echt lastig vindt om afscheid te nemen van kleding, maak je een grote stapel en knip je uit deze kledingstukken een lapje stof. Je kan van al deze lapjes een patchdeken maken, of laten maken. Of je maakt er een gezellige vlaggetjes slinger van, leuk voor in de zomer in de tuin. Een andere leuke manier is een kledingruil te organiseren met vriendinnen. 

Categoriseer en label

Categorisatie is de sleutel tot een georganiseerd huis. Door je spullen te categoriseren, zoals kleding, boeken, elektronica en keukengerei, creëer je overzicht en structuur. Maak gebruik van opbergdozen en manden om elke categorie apart te houden. Sla genoeg opbergbakken en dozen in, bijvoorbeeld bij superdoos.nl en ga deze labelen. Door deze opbergers te labelen, weet je altijd direct waar je moet zoeken. Je ziet ‘uit te zoeken foto’s’ staan en weet dit is een doos vol losse foto’s die je nog moet uitzoeken en inplakken. Je ziet ‘carnavalskleding’ en je weet welke doos je in februari of maart weer kan openen. Het toewijzen van specifieke opbergplaatsen voor elke categorie in je huis voorkomt dat spullen rondslingeren en maakt opruimen een fluitje van een cent.

Eén in, één uit regel 

Een van de belangrijkste stappen naar een georganiseerd huis is het minimaliseren van je spullen. Door selectief te zijn en alleen te bewaren wat je echt nodig hebt, voorkom je dat je huis komt te staan met overbodige troep. Hoe minder spullen je hebt, hoe minder zorgen je hebt. Je hoeft ze niet schoon te houden, op te ruimen en te zoeken… Gebruik de "één in, één uit" regel om een balans te behouden. Dit is even wennen, maar het voelt op een gegeven moment als een heerlijk spelletje. Het is simpelweg; als je iets koopt, doe je ook iets weg. En als je er moeite mee hebt, geef je spullen aan bekenden, de buren of je vrienden.