Wat maakt werken in de zorg zo bijzonder?

19 juli 2024

Wat maakt werken in de zorg zo bijzonder?

Iedereen die je spreekt en in de zorg werkt, vindt het een prachtig beroep en zal nooit meer anders willen. Hoewel er regelmatig discussies zijn over de werkdruk en ook het salaris, is en blijft het een roeping volgens de meesten. Logisch ook, want wat is er nu mooier dan direct een bijdrage te kunnen leveren aan de gezondheid en dus ook het geluk van mensen? Dit geldt niet alleen voor de patiënten zelf, maar ook voor hun familie. Hoe fijn is het om erkenning te krijgen van de familie van de patiënt dat ze zich sinds jouw komst ineens een stuk vrolijker voelen? Omdat er daarnaast nog veel meer dingen zijn die het werken in de zorg zo bijzonder maken, willen we er graag een aantal met je delen. Dus mocht jij online een WMO consulent vacature hebben gezien en twijfel je of dit bij je past, dan vertellen wij je waarom dit werk zo bijzonder is.

Voldoening in je werk

Als we het hebben over de voornaamste reden wat het werken in de zorg zo bijzonder maakt, dan is dat toch wel de emotionele voldoening die het geeft. Als zorgverlener krijg je namelijk de kans om anderen te helpen en hun leven positief te beïnvloeden. Daarbij maakt het niet uit of je nu werkt als verpleegkundige, arts, therapeut of ondersteunend personeel, je bent van onschatbare waarde voor degenen die zorg nodig hebben. Het is moeilijk te beschrijven hoe het voelt om iemand te zien herstellen na een zware operatie, om een patiënt te zien lachen nadat je hen hebt gerustgesteld, of om te ervaren hoe dankbaar familieleden zijn voor de zorg die hun dierbaren ontvangen. Dit soort momenten geeft een diep gevoel van voldoening en trots.

De band met patiënten

Werken in de zorg betekent ook het aangaan van betekenisvolle relaties. Je bouwt banden op met patiënten, hun families, collega's en andere zorgverleners. Deze relaties gaan verder dan alleen professioneel contact; ze worden gekenmerkt door empathie, begrip en vertrouwen. Nu is dit in sommige gevallen een paar dagen of weken, maar ben je in een verzorgingstehuis waar mensen jaren zitten, natuurlijk een vertrouwd gezicht. Het kunnen bijdragen aan het leven van anderen en hen ondersteunen op moeilijke momenten is een privilege dat niet veel beroepen biedt. Door deze relaties op te bouwen, kun je ook van anderen leren en groeien als persoon en zakelijk. Kijk daarom eens of er een leuke vacature in Drenthe is die aansluit bij wat jij binnen de zorg zoekt. Want ook zonder ervaring zijn er ontzettend veel mogelijkheden om het leven van een patiënt iedere dag een stukje leuker te maken.

Flexibiliteit

De zorgsector staat bekend om met name de flexibiliteit en ook in zeker mate een stuk zekerheid. De vraag naar zorg en dus ook mensen in de zorg wordt niet minder en eerder alleen maar meer. Dus ben je op zoek naar een baan waarbij je verzekerd ben van werk en waar je voor een groot deel zelf kunt bepalen of je overdag, ‘s avonds of ‘s nachts wilt werken? Dan is de zorg de sector die bij je past.