29 oktober 2024
Je bedrijf verkopen: doen of niet?
Heb je een mooi bedrijf opgebouwd, dan kan er een moment komen waarop je overweegt ermee te stoppen. Niet door de handdoek in de ring te gooien en je bedrijf uit te schrijven, maar door het te verkopen. Maar is je bedrijf verkopen een slimme keuze? In dit artikel bespreken we of je dat zou moeten doen of niet. Er komt namelijk heel wat bij kijken.
Maak een duidelijke afweging
Wat is eigenlijk de reden dat je je bedrijf (misschien) wil verkopen? Is dat omdat je geen zin meer hebt in het ondernemen? Omdat je meer tijd thuis wilt doorbrengen? Omdat je uitgekeken bent op de functie die je binnen je bedrijf vervult? Of heb je er een andere reden voor? Een bedrijf verkopen is niet iets dat je zomaar even doet. Maak daarom een duidelijke afweging; wat levert het je op? En heb je ook de kosten voor het verkopen van je bedrijf in kaart gebracht? Die zijn er namelijk ook.
Jouw bedrijf, dus jij bepaalt
Of je bedrijf verkopen een slim idee is, dat is uiteindelijk helemaal aan jou. Misschien kan je een goede deal sluiten; dan kan het interessant zijn. Maar heb je ook nagedacht over hoe je leven eruitziet wanneer je bedrijf verkocht is? Als je zoveel plezier uit je bedrijf haalt dat je daarna niet meer weet hoe je je leven moet invullen, dan is het slim om er nog eens over na te denken. Natuurlijk kan je altijd een nieuw bedrijf starten of een hobby oppakken, maar eens verkocht blijft verkocht.
Een taxateur inschakelen
Heb je alle voors- en tegens tegen elkaar afgewogen? En wil je echt je bedrijf verkopen? Dan zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Zo dien je iemand in te schakelen om te helpen de bedrijfswaarde te bepalen. Denk aan een taxateur die hierin gespecialiseerd is of een financieel adviseur die je bedrijf analyseert. En je moet alle financiële gegevens en documenten op orde hebben om te kunnen aantonen dat je bedrijf financieel gezond is. Anders zal er geen animo zijn om je bedrijf te kopen.
Juridisch advies
Heb je ook nagedacht over juridisch advies, zodat contracten, de verkoopovereenkomst en andere belangrijke documenten correct worden opgesteld? Laat je ook informeren over de gevolgen qua belastingen als je je bedrijf verkoopt. Hier kan een belastingadviseur je goed bij helpen.
De ideale koper
En wie is voor jou de ideale koper? Je wilt je bedrijf niet zomaar aan iemand verkopen; diegene moet er het beste mee voorhebben. Hang overigens niet aan de grote klok dat je je bedrijf verkoopt, want dit kan voor onzekerheid zorgen. Medewerkers, maar ook klanten en leveranciers kunnen besluiten om op te stappen, omdat zij niet willen afwachten wat de mogelijke gevolgen zijn van een verkoop of overname. En zo zijn er nog wel meer punten om rekening mee te houden. Wat je ook besluit te doen; doe het op een doordachte manier en laat je goed adviseren en/of begeleiden.