Houten kozijnen verduurzamen: zo doe je dat

19 juli 2024

Houten kozijnen verduurzamen: zo doe je dat

Het verduurzamen van je huis is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Niet alleen draag je bij aan een beter milieu, maar je bespaart ook op de energiekosten. Een goede start voor verduurzaming is het aanpakken van de houten kozijnen. In dit artikel lees je hoe je zowel binnen als buiten je houten kozijnen kunt verduurzamen.

Waarom houten kozijnen verduurzamen?

Houten kozijnen geven je huis een warme en authentieke uitstraling. Maar hout is een natuurlijk materiaal dat onderhoud nodig heeft om in goede conditie te blijven. Door je kozijnen te verduurzamen, verleng je hun levensduur en verbeter je de isolatie van de woning. Dit betekent minder warmteverlies en lagere kosten op de lange termijn.

Stap 1: Inspectie en reparatie

Voordat je begint met verduurzamen, is het belangrijk om je houten kozijnen goed te inspecteren. Let op scheuren, houtrot en losse delen. Dit kan allemaal negatieve invloed hebben op de levensduur en isolatiewaarde van de kozijnen. Kleine beschadigingen kun je zelf repareren met houtvuller. Grotere problemen vereisen wellicht een professional.

Stap 2: Schuren en reinigen

Schuur het hout licht op om oude verflagen te verwijderen en het oppervlak glad te maken. Maak de kozijnen daarna schoon met een licht vochtige doek en laat het goed drogen. Deze stap zorgt voor een betere hechting van de nieuwe verflaag.

Stap 3: Gronden en lakken

Gebruik een hoogwaardige grondverf om de kozijnen voor te bereiden. Dit zorgt ervoor dat de lak straks beter blijft zitten en dat het optimaal beschermt tegen vocht. Dat is namelijk wat verduurzamen inhoudt! Breng vervolgens een verfsoort aan die geschikt is voor hout. De Sikkens rubbol satura op terpentinebasis is bijvoorbeeld ideaal voor buitenkozijnen. Het zorgt voor een duurzaam, weersbestendig en krasvast eindresultaat. Voor het schilderen van binnenkozijnen kun je beter een watergedragen verf uitkiezen.

Stap 4: Isolatie

Een andere belangrijke stap is het verbeteren van de isolatie. Het repareren van gaten doet al veel goeds voor de isolatiewaarde, maar je zou ook nog tochtstrips toe kunnen voegen om kieren te dichten. Overweeg daarnaast om HR++ of HR+++ glas aan te schaffen. Dit type glas heeft een hogere isolatiewaarde dan enkel glas en helpt aanzienlijk bij het verminderen van warmteverlies.

Onderhoudstips voor houten kozijnen

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je houten kozijnen. Maak ze daarom minimaal eens in het half jaar schoon en controleer geregeld op beschadigingen. Lak de kozijnen bij wanneer dat nodig is. Op deze manier voorkom je dure reparaties in de toekomst en duurt het langer voordat de kozijnen aan vervanging toe zijn. Zo ben je lekker duurzaam bezig!