Grootzakelijke energie: wat is het en hoe sluit je het af?

24 september 2024

Grootzakelijke energie: wat is het en hoe sluit je het af?

Als je een bedrijf aan het opstarten bent, dan moet je ook nadenken over je kantoorpand en wat voor energiecontract je nodig hebt. Maar ook als bestaand bedrijf is het belangrijk om zo nu en dan te controleren of je energiecontract nog voldoet aan je eisen. Bij het afsluiten van een energiecontract voor de zaak moet je over een aantal zaken nadenken. Bijvoorbeeld of je een grootzakelijk of kleinzakelijk energiecontract nodig hebt. Vaak denken mensen dat dit afhangt van de grootte van je bedrijf of het pand, maar dit hoeft niet zo te zijn. Wil je weten waar het wel van afhangt en hoe je de beste grootzakelijke energie kiest? Lees dan snel verder. 

Wat is grootzakelijke energie?

De grootte van je bedrijf en het pand maakt dus niet uit als je gaat kiezen tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie. Het gaat namelijk om de capaciteit van de gas- en energiemeter. Dus niet hoeveel je per maand verbruikt, maar hoeveel energie en gas je kunt verbruiken met de capaciteit van je aansluiting. Als de capaciteit van de stroomaansluiting meer dan 3x80 Ampère is of als de capaciteit van de gasaansluiting minimaal 40m3 per uur is, is er sprake van een grootzakelijke aansluiting. Als dit het geval is, kun je een grootzakelijk energiecontract afsluiten. Bijvoorbeeld energie grootzakelijke van Zakelijke Energietarieven. Als dit niet het geval is, moet je een kleinzakelijk contract afsluiten.

Facturen

Naast de capaciteit van de aansluiting is er ook nog een verschil in factureren tussen grootzakelijke en kleinzakelijke energie. Bij grootzakelijke energie kun je zelf een netbeheer kiezen die de stroom en gas naar je bedrijf levert. Omdat je een vrije keuze hebt voor een netbeheerder, krijg je ook een aparte factuur van de netbeheerder en van de energieleverancier. Bij kleinzakelijke energie betaal je alleen een factuur aan de energieleverancier en de energieleverancier factureert de kosten van de netbeheerder. Daarnaast betaal je bij kleinzakelijk energie een vast bedrag per maand en krijg je een jaarrekening. Bij grootzakelijk energie betaal je per maand wat je verbruikt hebt. Dit bedrag kan dus per maand verschillen en je krijgt niet achteraf een jaarrekening. 

Vergelijken van grootzakelijke energiebedrijven

Voordat je een contract gaat afsluiten voor je gas en energie, ga je natuurlijk contracten met elkaar vergelijken. Tegenwoordig heb je niet alleen keuze uit verschillende leveranciers, maar kun je ook kiezen tussen groene en grijze stroom. Ondernemers vinden het steeds belangrijker om duurzaam te ondernemen. Door het afnemen van groene stroom is je bedrijf duurzamer en draag je bij aan het milieu. Daarnaast is het verstandig om na te denken over je huidige en toekomstige energieverbruik. Dit speelt natuurlijk een rol bij het kiezen van de verschillende leveranciers. Je kunt de leveranciers makkelijk vergelijken met de online zakelijke energievergelijker. Zo weet je zeker dat je de beste deal hebt.