Een verzekering voor op reis, een aantal tips

25 juni 2024

Een verzekering voor op reis, een aantal tips

Met de vakantie voor de deur en plannen in de maak, zoek je op internet naar leuke activiteiten in de omgeving. Dan rijst de vraag: heb je een reisverzekering nodig? Of het nu voor deze specifieke reis is of voor elke reis met een doorlopende verzekering, het is belangrijk om te begrijpen wat een reisverzekering inhoudt en of het voor jou noodzakelijk is. In deze blog lees je een aantal tips die je kunnen helpen bij het bepalen of een verzekering voor jou nodig is en welke soorten er zijn.

Wat is een reisverzekering

Een reisverzekering van bijvoorbeeld Allianz Direct biedt dekking voor jou en je bezittingen tijdens vakanties. Het vergoedt kosten bij schade en biedt hulp bij onverwachte situaties op reis, zoals ziekte of een ongeval. Ook diefstal of verlies van bagage kan onder de dekking vallen. De verzekeraar kan in dergelijke gevallen ook praktische ondersteuning bieden. Vooral bij buitenlandse vakanties is een reisverzekering handig. In Nederland worden veel kosten vaak al gedekt door andere verzekeringen, zoals zorgverzekeringen. Kosten om terug te reizen vanuit het buitenland zijn meestal ook gedekt.

Verschillende soorten dekkingen

Bij een reisverzekering heb je vaak de keuze uit verschillende basisdekkingen. Deze kun je uitbreiden met aanvullende opties als dit nodig is. De basisdekkingen variëren meestal van een eenvoudige 'Basis' tot meer uitgebreide varianten. Met uitgebreidere dekkingen ben je in meer situaties verzekerd of kun je rekenen op een hogere vergoeding. Let goed op als je kiest voor de 'Basis' dekking. Annulering van de reis is vaak alleen gedekt als het te maken heeft met de reizigers zelf, zoals bij overlijden of ziekte van jou of een medereiziger. Redenen zoals ziekte in de familie, overlijden van een familielid, zwangerschap of onverwachte werkloosheid worden meestal niet vergoed door de basisverzekering. Ook onvoorziene medische kosten tijdens de reis vallen vaak niet onder de basisdekking.

Kortlopend of doorlopend

Er zijn twee typen reisverzekeringen waaruit je kunt kiezen: de doorlopende reisverzekering en de kortlopende reisverzekering. Een doorlopende reisverzekering is voordelig als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat of weekendjes weg plant. Deze verzekering blijft continu geldig en je betaalt maandelijks premie. Het maakt niet uit hoe vaak je daadwerkelijk op reis gaat. Zodra je op vakantie gaat, gaat de verzekering in werking en blijft actief tot je terugkeert. Voor wie één keer per jaar op vakantie gaat of een grote reis plant, is een kortlopende reisverzekering beter. Deze verzekering is geldig gedurende de specifieke periode van je reis en stopt automatisch na afloop. Je betaalt een eenmalige premie. Kies dus de optie die voor jou het meest voordelig is. 

Annuleringsverzekering

Je kunt ook overwegen een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt kosten als je je vakantie moet annuleren vanwege bijvoorbeeld het overlijden van een familielid. Je krijgt dan een gedeelte van de kosten of de gehele kosten terug.