11 december 2022
De 3 meest gestelde vragen over zorgverzekeringen
Aan het einde van ieder jaar is het belangrijk dat je een zorgverzekering hebt afgesloten voor het nieuwe jaar. Natuurlijk kan je dezelfde zorgverzekering houden, maar vaak loont het zich om over te stappen vanwege de aantrekkelijke kortingen die de aanbieders je hierbij beloven. Daarom kijken veel mensen ieder jaar naar de verschillende mogelijkheden die ze hebben met de zorgverzekeringen en overwegen ze hierbij alle opties.
Het is echter niet altijd even makkelijk om een keuze te maken van welke zorgverzekering nou het beste bij je past. Er komen namelijk veel dingen bij kijken en dit roept meestal dan ook veel vragen op. Daarom geven we hieronder antwoord op de 3 meest gestelde vragen over zorgverzekeringen!
Is elke basisverzekering hetzelfde?
Wanneer mensen aan het einde van het jaar de zorgverzekeringen vergelijken, vragen velen zich af of iedere basisverzekering hetzelfde is. Hoewel dit op het eerste gezicht misschien zo lijkt, is toch niet iedere basisverzekering hetzelfde en zitten er vaak verschillen in tussen verschillende zorgverzekeraars. Zo zal je vaker verschillen in de kenmerken van een polis tegenkomen of verschilt de dekkingsgraad voor niet-gecontracteerde zorg ook bij iedere basisverzekering.
Hoewel dus niet iedere basisverzekering hetzelfde is, is het basispakket over het algemeen wel hetzelfde. Dit komt doordat de overheid het basispakket voor alle zorgaanbieders bepaalt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat iedere inwoner van Nederland de mogelijkheid krijgt om van de juiste zorg gebruik te kunnen maken. Daarom heeft de overheid de zorgverzekeraars verplicht om de zorg van het basispakket te vergoeden voor alle verzekerden.
Het is echter wel zo dat iedere zorgverzekeraar zelf voorwaarden mag stellen aan de basisverzekering die ze aanbieden. Zo kunnen zij het bijvoorbeeld verplichten om naar een zorgaanbieder te gaan die met hen een contract heeft afgesloten als je wilt dat deze zorg vergoed wordt. Als je dan naar een zorgaanbieder gaat die geen contract heeft afgesloten met jouw verzekeringsmaatschappij zal je een deel van deze kosten zelf moeten betalen.
Ook bij andere soorten zorg kunnen verzekeraars er voorwaarden aan stellen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hulpmiddelen van diabetes. Veel zorgverzekeraars zullen je dit laten bestellen via een specifieke online leverancier. Als je het dan graag ergens anders vandaan wilt halen, zal je minder hiervan vergoed krijgen.
Wat valt er onder je eigen risico?
Een andere vraag die veel mensen hebben bij het vergelijken van zorgverzekeringen is wat er nou precies onder hun eigen risico valt. Het eigen risico bij een zorgverzekering is het bedrag dat je zelf betaalt wanneer je zorg uit de basisverzekering nodig hebt. Hierdoor zal men niet onnodig naar de dokter gaan en heb je vaak ook een lagere premie om te betalen als je van jezelf weet dat je niet veel zorg nodig zal hebben dat jaar.
Wat valt er dan allemaal onder je eigen risico? Het eigen risico is relevant voor de meeste dingen uit je basisverzekering. Denk hierbij bijvoorbeeld aan spoedeisende zorg, geneesmiddelen die je misschien nodig hebt of een controle of behandeling in het ziekenhuis. Verder valt enige psychologische zorg die je nodig zou hebben ook onder het eigen risico van de zorgverzekering.
Als je eens naar de huisarts moet voor een consult of een behandeling gaat dit gelukkig niet van je eigen risico af. Dit wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Ook wanneer je gebruik zou maken van de kraamzorg of als je een verloskundige nodig hebt, gaan de kosten niet van je eigen risico af. Deze worden gewoon vergoed vanuit je basisverzekering.
Er is ook nog genoeg zorg die niet van je eigen risico af gaat, maar die wordt vergoed door je aanvullende verzekering bovenop de basisverzekering. Een van de meest gebruikte aanvullende verzekeringen in Nederland is de zorg van de tandheelkunde. Het is namelijk erg belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de tandarts, waardoor je ook eventuele hogere kosten op een later moment kunt voorkomen. Ook fysiotherapie wordt vaak vanuit een aanvullende verzekering vergoed. Een ander voorbeeld van zorg die vanuit de aanvullende verzekering wordt vergoed, is die van de alternatieve geneeswijzen.
Wat is het verschil tussen een natura- en restitutiepolis?
Als laatste kan men ook nog kiezen tussen een natura- of een restitutiepolis. Wat is precies het verschil tussen deze 2? Allereerst krijg je natuurlijk standaard de basisverzekering en hier bovenop kan je nog kiezen voor een aanvullende verzekering. Ook kies je daarbij of je graag een natura- of een restitutiepolis wilt hebben.
Een restitutiepolis biedt de verzekerden vergoeding van zorg. Hierdoor kan je altijd zelf de zorgverlener uitkiezen als jij iets van zorg nodig hebt. denk hierbij bijvoorbeeld aan de apotheek waar je graag naartoe wilt, welk ziekenhuis of welke fysiotherapeut jou het beste lijkt. In dit soort gevallen zal de verzekeraar de kosten direct bij de zorgverlener betalen. Het is echter wel zo dat de zorgverlener die je uitkiest aan een aantal eisen moet voldoen.
Een naturapolis geeft de verzekerden het recht op zorg. Hierbij is het echter zo dat je alleen naar een gecontracteerde zorgverlener kunt gaan. Hierbij wordt de rekening ook altijd direct aan de zorgverlener betaald door je zorgverzekeraar, maar je kunt zelf dus minder kiezen. Als je echt ergens anders naartoe wilt gaan voor je zorg kan dat natuurlijk wel nog altijd, maar hierbij zal je wel een lagere vergoeding krijgen. Als je gaat kijken voor je ziektekostenverzekering 2023 is het dus belangrijk om goed na te denken over wat je nou precies wilt. Bij een naturapolis heb je weliswaar minder vrijheid qua keuze van de zorgverlener, maar betaal je daarentegen wel een lagere premie dan bij de restitutiepolis. Dit is dus een afweging die ieder voor zichzelf zal moeten maken.