Boom kappen in de tuin? Houd hier rekening mee!

10 juni 2024

Boom kappen in de tuin? Houd hier rekening mee!

Heb je een boom die je tuin aan het ontgroeien is, te veel onderhoud vergt, of om een andere reden gekapt moet worden, bijvoorbeeld omdat hij ziek is? Voordat je aan de slag gaat met kettingzagen en ander gereedschap, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Bedenk bijvoorbeeld goed of je de boom zelf op een veilige manier kunt kappen. Hoe groter de boom, hoe gevaarlijker het wordt, dus misschien kun je beter een professional inschakelen om de klus te klaren. Daarbij is het in sommige gemeentes niet toegestaan om een boom zomaar te kappen en heb je hier eerst een vergunning voor nodig. En zelfs als je deze vergunning eenmaal hebt, kunnen er aanvullende voorwaarden zijn en is het bijvoorbeeld alsnog niet toegestaan om de boom te kappen als er een vogelnest in verscholen zit. Meer weten? Lees snel verder.

Kappen

De meeste klussen in en om het huis staan of vallen met goed gereedschap. Bij een winkel als Detuinmachineshop kun je je op de website goed inlezen of in een van de fysieke winkels laten voorlichten over welk gereedschap je precies nodig hebt en hoe je dit veilig gebruikt. Als de takken van je boom dik zijn, zul je een motorzaag nodig hebben, die vrij zwaar is om te hanteren. Verwijder eerst alle zijtakken van boven naar beneden, tot alleen nog de stam over is. Vervolgens is een goede plaatsing van de wig - het scharnier waardoor de overgebleven stam van de boom omkiept - cruciaal om deze de juiste kant op te laten vallen. Als je onervaren bent en de boom vrij groot is, is het dan ook aan te raden om een professioneel hoveniersbedrijf in te schakelen.

Vergunning

Of een boom nu in de openbare ruimte staat of op je eigen erf, voor het kappen is in bijna alle gevallen een vergunning nodig. De regels verschillen per gemeente, maar zolang je geen vergunning hebt, is het kappen van een boom in je eigen tuin dus bijna altijd verboden. Informeer dan ook eerst naar de regels en voorwaarden in jouw gemeente en vraag naar de zogeheten ‘omgevingsvergunning voor het vellen van houtopstand‘.Vervolgens kan het wel zo’n 3 maanden duren voordat je de kapvergunning daadwerkelijk ontvangt, dus begin tijdig met deze aanvraag. 

Broedseizoen

Als je de benodigde kapvergunning eenmaal hebt ontvangen, is dit geen vrijbrief om direct te beginnen met kappen. In de meeste gevallen zitten hier namelijk nog aanvullende voorwaarden aan verbonden tijdens het jaarlijkse broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juli. Dit is de periode dat vogels hun nesten bouwen, eieren leggen en deze uitbroeden en om de vogelpopulatie te beschermen, mogen bomen met nesten dan ook niet gekapt worden. Controleer dus goed of er geen nest in de boom verscholen zit en of ook de omgeving broedvrij is, aangezien de geluidsoverlast van het kappen ook andere nesten zou kunnen verstoren. Door gebruik te maken van het juiste gereedschap en veilig te werk te gaan, eventueel door een professionele hovenier, tijdig een kapvergunning aan te vragen en te voldoen aan de aanvullende voorwaarden tijdens het broedseizoen, kun je met een gerust hart de boom in je tuin kappen.